Aires de Catalunya

Una mica d'història

Aires de Catalunya va néixer l'11 d'octubre de 1955 com a portaveu de l'aleshores AGRUPACION MANRESANA DE FOLKLORE. En aquells moments s'editava, bimensualment, un butlletí per als socis de l'entitat, però s'havia d'arribar més enllà i es va lluitar per aconseguir un espai a Ràdio Manresa.

FRANCESC SOLER i MAS va ser-ne el fundador, la veu, el realitzador, el director i, fins i tot podríem dir el "tècnic" de l'emissió. Al llarg de 42 anys va saber portar el programa a un bon port amb una gran dignitat, fugint sempre del tòpic de la barretina i l'espardenya.

Al llarg del anys ha rebut diversos premis i mencions, tant el programa en si com l'emissora o l'entitat que l'abriguen: Ràdio Manresa i l'Agrupació Cultural del Bages.

És dels pocs programes de ràdio que ha arribat als seixanta anys (i encara segueix) d'emissió ininterrompuda cada setmana. Un dels primers que va ser radiat en català (al 1964 i començat sense demanar permís).

Al llarg del anys ha comptat amb una colla de col·laboradors inestimables que interveníen parlant de temes com La Nova Cançó amb Manel Camp, excursions o rutes per Catalunya a "Camins" amb Josep Camprubí ... i molts d'altres.

Des de la mort de l'ànima del programa, Núria Soler (la seva filla) i Ana Ballesteros, segueixen a les ones de Ràdio Manresa procurant no perdre aquell fil que ell va deixar per anar estirant ... Seguim intentant fugir de tòpics i procurem encabir al programa altres aspectes de la nostra cultura popular com la música d'arrel, la informació dels esbarts o peces innovadores de música per a cobla.

El programa és viu i per tant mirarem d'anar-lo adaptant als nostres temps, intentant no perdre'n mai l'esperit: la difusió de la cultura popular musical catalana.